fbpx

Narrowcasting

Wat is narrowcasting?

Narrowcasting is het leveren van informatie aan een bepaald publiek op een bepaalde locatie en tijdstip. Weleens bij een filiaal van een fastfood keten geweest? Daar vind je een goed voorbeeld van narrowcasting. Grote schermen tonen de boodschap aan de mensen in het restaurant.

Een scherm bij de receptie met visuele media over je merk of product, aangevuld met het laatste nieuws en eventueel file informatie werkt uitstekend. Iemand die even op een afspraak moet wachten krijgt de boodschap mee. En pakt gelijk het nieuws mee. Psychologisch voelt dat heel goed: men voelt zich geïnformeerd terwijl men daarnaast de boodschap mee heeft gekregen.

Ook intern kan narrowcasting een krachtig middel zijn. Hang in de kantine een scherm op en toon daar informatie over de nieuwste ontwikkelingen in het bedrijf met daarnaast het laatste nieuws. Zo is iedereen bij en voelt zich meer betrokken.

Blaas deboodschap leven in

Als je zaken doet, heb je een boodschap. Voor zowel de winkel om de hoek als de grote multinational geldt hetzelfde: de boodschap moet bij de juiste mensen terecht komen en ze moeten er aandacht aan schenken. Hier is narrowcasting heel sterk in: mensen kijken graag naar schermen. Met een informatiescherm kun je om de klantbeleving te verrijken, het merkgevoel te vergroten. Niet onbelangrijk: ook de omzet gaat omhoog.

Snel terugverdiend

Het mooie is dat je niet de diepe zakken van een multinational als McDonalds hoeft te hebben om narrowcasting toe te kunnen passen. In feite kunt je het zo duur maken als je zelf wil. Er zijn drie dingen nodig:

 1. Een scherm. Vroeger moest dat een speciaal scherm zijn om inbranden tegen te gaan. Tegenwoordig kun je met een LED-TV al een heel eind komen.
 2. Een mediaspeler met de juiste afspeelsoftware. Deze mediaspeler moet snel genoeg zijn om video af te spelen. Een goed excuus om je computer te vernieuwen en de oude hiervoor in te zetten wellicht? Anders is er tweedehands een goedkoop alternatief te vinden. Ook een tablet met verloopkabel is prima in te zetten.
 3. Een programma om uw scherm(en) te programmeren. Dit kan prima gratis of tegen een heel redelijk maandelijks abonnement.

Omdat je tegen lage kosten in kunt stappen, is de ROI snel berekend. Eigenlijk kan iedere onderneming zich narrowcasting veroorloven. Rekent maar mee. Zonder scherm geen informatiescherm. Een beetje leuk formaat televisie: € 500. Bij het scherm hoort een ophangsysteem. Manusje van alles erbij om het aan de muur te schroeven en op te hangen: € 200. Bekabeling wordt al snel duurder dan je denkt: € 100 op het budget. Mediaspeler om een of meerdere schermen (met dezelfde boodschap) aan te sturen € 50. Dan komen we op € 850 uit. Dus ook als sommige zaken in deze indicatie wat duurder uitkomen kunt je al voor minder dan € 1000 van start gaan.

Software: digitalsignage.com

De voordelen van digitalsignage.com op een rijtje:

 • Het werkt
 • Het is gratis
 • Relatief eenvoudig te begrijpen, duidelijke uitleg in video’s
 • Software is er voor meerdere platformen, ook online

Hoe werkt het?

Eerst maakt je een account aan voor je bedrijf op http://start.mediasignage.com. Bekijkt daar een paar trainingsvideo’s. Er zijn meerdere sjablonen beschikbaar waarmee je snel aan de slag kunt. Met een paar uur bent je al een eind op weg. Er zijn geen lange contracten om door te nemen. Je hoeft geen software aan te schaffen. Het werkt op zo’n beetje iedere computer, waar dan ook. Je hebt ook geen enkele verplichting om de mediaspeler of andere hardware van een bepaald type aan te schaffen.

Wat kan de software allemaal voor niets?

 • Signage studio software (web, Windows of Mac) om te beheren en ontwerpen
 • Signage Player om de presentatie op een scherm te toen voor web, Windows, Mac, Linux, iOS, Android
 • Meerdere schermen met delen van ontwerpen en meerdere presentaties
 • Beheer van uw middelen en media
 • Timeline en playlist
 • Scherm op afstand te bedienen
 • Statistieken van schermen en op afstand een schermafbeelding maken
 • Diverse componenten voor onder meer nieuws, weer en verkeer
 • Touchscreen ondersteuning
 • Opslag van video en andere media op mediaspeler
 • Geschikt voor meerdere gebruikers